Elevresor

Du som går på gymnasiet kan få hjälp att resa med buss till skolan, reseersättning och inackorderingstillägg.

Är du gymnasielev och har minst sex kilometer mellan hemmet och skolan kan du få åka buss till skolan. De flesta elevresor går med Bergkvarabuss och om du åker med dem behövs ingen ansökan. Du hittar tidtabeller för elevresebussarna bland länkarna till höger. Om du är elev i Enköping men bor utanför området för elevresor, eller går på gymnasium i Uppsala, Västerås eller Strängnäs behöver du ansöka om ett UL-skolkort. Om du går på gymnasium på annan ort kan du ansöka om reseersättning eller inackorderingstillägg.


Vanliga frågor

Hur tar jag mig till skolan om bussen är inställd?

Vi ställer in bussen av säkerhetsskäl vid enstaka tillfällen under vintern. Är du under 18 år är det din vårdnadshavare som bestämmer om du behöver stanna hemma från skolan. Kommunen betalar inte ut ersättning till dig eller din vårdnadshavare om ni tar er till skolan på egen hand. Frånvaro på grund av inställd eller försenad buss räknas inte som skolk. Ta kontakt med skolan för att komma fram till hur du kan ta igen missad undervisning.

Vad gör jag om mitt skolbusskort går sönder?

Skulle kortet sluta fungera kan du få ett ”trasigt-kort-kvitto” av föraren eller tågvärden som gäller som biljett i högst sju vardagar. Därefter bör du så snart som möjligt göra en felanmälan och beställa ett ersättningskort på UL:s hemsida.

Hur vet jag om skolbussen är försenad?

När bussen är försenad mer än 20 minuter eller inställd kan du få ett meddelande via sms. Du kan anmäla dig till sms-tjänsten här.

Fördjupning