Kommunen följer med polisen en fredagskväll

Publicerad

Under fredagens kväll och natt den 22 oktober åkte kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören med polisen för att ta del av deras arbete.

Foto på två poliser i uniform och en man och kvinna i civila kläder. Fotot är taget utomhus.

Petter Högberg, polis, Peter Book, kommunstyrelsens ordförande, Ulrika K Jansson, kommundirektör, Anna Schaffer, polis.

”Vi vill göra Enköping ännu tryggare”

Det var kallt men soligt fredagen förra veckan när kommunstyrelsens ordförande Peter Book och kommundirektör Ulrika K Jansson mötte upp polisen på polisstationen vid 17-tiden.

Peter och Ulrika ville åka med polisen för att se deras verklighet, ta del av deras arbete och få ännu bättre förståelse för vad som behövs för att göra Enköping ännu tryggare.

– Vi vill göra Enköping ännu tryggare, då är det bra att träffa polisen och höra från dem vilka behov de anser finns, vad som fungerar bra och vad vi måste fokusera mer på. Ett nära samarbete med polisen är oerhört viktigt för Enköpings trygghet, säger Peter Book.

Även Ulrika K Jansson ser fördelarna med denna typ av ”besök”.

– Spännande är rätt ord, jag har aldrig gjort detta förut, säger hon. Men jag är övertygad om att det ger en ökad förståelse och ett ännu bättre samarbete mellan våra organisationer för att nå gemensamma mål. Att få denna tid med poliserna, både för att lyssna och prata med dem, men också för att se hur en helt vanlig fredagsnatt kan se ut, är guld värt för vårt arbete med att göra Enköping tryggare och kunna jobba med den sociala hållbarheten, säger Ulrika K Jansson, kommundirektör.

Foto på två poliser som pratar med en man och en kvinna.

Poliserna Petter Högberg och Anna Schaffer i samtal med kommunstyrelsens ordförande Peter Book och kommundirektör Ulrika K Jansson om polisens arbete.

Brotts­förebyggande arbete

Poliserna som Peter och Ulrika skulle åka med var Anna Schaffer, kommunpolis, och Petter Högberg, områdespolis. De jobbar nära varandra i det brottsförebyggande arbetet, Anna mer strategiskt och Petter mer operativt.

Innan passet började berättade Petter Högberg om vad de vill visa Peter och Ulrika.

Ikväll ska vi bland annat besöka områden där ungdomar rör sig och där det händer mycket, det kan röra sig om skadegörelser och droger. Vi arbetar ju även kontaktskapande och besöker därför även ställen som till exempel fritidsgårdar.

Värdefullt samarbete

Hur gick det att följa med polisen under deras kvällspass?

– Det gick bra, vi hann åka både till våra tätorter på landsbygden och till olika stadsdelar i stan och prata med både ungdomar och vuxna, säger Ulrika K Jansson.

– Det var väldigt inspirerande att följa arbetet med att möta våra ungdomar utanför skolmiljön. Vi åkte runt i centrala Enköping där ungdomar håller till. Vi besökte fritidsgårdarna i Hummelsta och Fjärdhundra. Vi har otroligt duktiga poliser i att möta våra ungdomar och bygga upp en förtroendegivande relation. I Hummelsta besökte vi sporthallen. Där var det sex stycken ungdomar som spelade fotboll och Anna och Petter var med och spelade under tio minuter, fullt uniformerade. Vi avslutade natten med att vara i krogmiljön och rundade av på stora torget inför krogstängningen, säger Peter Book.

Vad tar ni med er från detta?

– Hur professionellt polisen i Enköping jobbar och det engagemang som finns kopplat till, inte minst, brottsförebyggande arbete och hur värdefullt samarbetet är för oss som kommun med polisen och vice versa, säger Ulrika K Jansson.

– Enköpingsborna och kommunen har ett gott samarbete med lokalpolisen. Våra poliser gör en oerhört stor insats i det förebyggande arbetet tillsammans med socialtjänsten, skolan och staben för trygghet och säkerhet, säger Peter Book.

Kontakta oss vid frågor

Om du har frågor eller vill veta mer är du välkommen att kontakta oss.

Ulrika K Jansson, kommundirektör
E-post: ulrika.jansson@enkoping.se