Stöd vid brott

Kommunen kan erbjuda stöd och hjälp om du har varit med om ett brott.

Varför hände det mig? Ska jag anmäla brottet? Olika myndigheter och föreningar kan stötta och hjälpa dig när du har utsatts för ett brott. Det kan vara bra att prata med någon på kommunen. Beroende på vilken ålder du är i erbjuder Familjens hus eller Nyängen öppenvårdsmottagning samtals­stöd, ekonomiskt stöd eller praktiskt stöd. Vi har tystnadsplikt och det kostar inget.

Är du under 18 år kan du tillsammans med en medlare träffa den som har utsatt dig för ett brott. Då kan du ställa frågor och berätta hur händelsen har påverkat dig. Det kan göra det lättare för dig att hantera det du har upplevt.

Har du begått ett brott kan du tillsammans med en medlare träffa ditt offer och be om ursäkt.

Vanliga frågor

Vilken hjälp kan jag få när jag blivit utsatt för ett brott?

Du kan prata med oss på Familjens hus eller Nyängen öppenvårdsmottagning för att få stöd och hjälp. Vi kan också hjälpa dig att komma i kontakt med polis, åklagare, försäkringsbolag eller andra som du kan behöva få hjälp av.

Andra du kan kontakta för att få stöd

Varför ska jag kontakta er om jag har begått ett brott?

Du kan genom medling få möjlighet att visa att du ångrar det du har gjort och samtidigt be om ursäkt. Du tar då ansvar för dina handlingar och visa mod genom att möta den du har gjort illa. Det kan göra det lättare för dig att hantera det du har gjort.

Vad händer om jag blivit dömd till ungdomstjänst?

​Beroende på vad du har dömts till kan du behöva jobba mellan 20 och 150 timmar oavlönat. Arbetet kan vara på dagtid, kvällstid, helger eller lov. Vi hjälper dig att hitta en lämplig arbetsplats.

Fördjupning