Hemtjänst

För de flesta är det en trygghet i att kunna bo kvar hemma, men du kanske har behov av hjälp för att kunna klara av detta.

Hemtjänsten är individuellt utformad, ska hjälpa dig att känna dig trygg hemma och uppnå socialtjänstlagens intention med skälig levnadsnivå. Det innebär att dina grundläggande behov blir tillgodosedda. Du ansöker hos en bistånds­handläggare som gör en utredning för att se vilka behov du har. Detta ligger till grund för vilket stöd du kan få.

Du som har ett biståndsbeslut på att du har rätt till hemtjänst har möjlighet att välja vem som ska utföra insatserna: en kommunal eller en privat utförare.

Vanliga frågor

Du kan få hjälp med personlig omvårdnad och olika insatser i ditt hem utifrån ditt biståndsbeslut.

​Du måste inte välja. Dina insatser kommer då att utföras av kommunen eller en privat utförare enligt ett rullande schema.

Du kan ansöka hos biståndshandläggare om att få hem matlåda. Du betalar per portion plus 15 minuters hemtjänstinsats för leverans.

​Bostadstillägg kan alla söka oavsett om du hyr eller äger din bostad. Om du är upp till 65 år ansöker du hos Försäkringskassan. Om du är över 65 år ansöker du hos Pensionsmyndigheten.

Läs mer om bostadstillägg på Försäkringskassans webbplats
Läs mer om bostadstillägg på Pensionsmyndighetens webbplats

Om du behöver hjälp med enbart städning kan du kontakta ett privat städbolag och betala dem för att städa. Du kan även beställa matlådor och få mat hemkörd genom ett flertal privata firmor. Förslag på firmor i Enköping kan du hitta genom att söka på nätet.

Ja, kommunens Nätverkslag kan hjälpa dig att kalla till ett nätverksmöte. Om du har bekymmer kan flera personer i din närhet bli inblandade och berörda på olika sätt.

Läs mer om Nätverkslaget och hur du kontaktar oss

Sedan 2017 gäller anhörigbehörighet. Det innebär att du som anhörig kan företräda en familjemedlem under vissa förutsättningar. Du kan till exempel ansöka om bidrag, betala räkningar eller kontakta en biståndshandläggare för att ansöka om hjälp och stöd för din närstående.

Läs mer om anhörigbehörighet och framtidsfullmakt

Fördjupning

Kontakt

Hittar du inte svaret på din fråga?