Stöd­personer och volontärer

Om din livssituation gör att du behöver stöd finns anpassade insatser: Kontaktperson, ledsagare, fixartjänst eller stöd från en volontär. Du kan också själv göra en insats för en medmänniska.

En kontaktperson fungerar som en vän som du som vuxen med funktionsnedsättning kan dela intressen och göra saker tillsammans med.

Du som har en psykisk eller fysisk funktions­nedsättning kan ansöka om ledsagare för att komma ut i närmiljön.

Som volontär gör du en frivillig insats för en medmänniska. Du kanske själv behöver sällskap eller stöd att komma ut och göra ärenden och kan då genom oss få kontakt med en volontär.

Fixartjänsten finns till för att minska risken för fallolyckor genom att du får hjälp exempelvis med att byta glödlampa och slipper klättra på en stol eller stege.

Vanliga frågor

För att få en kontaktperson ska du kontakta en biståndshandläggare genom vård- och omsorgsförvaltningen. Insatsen är kostnadsfri. Det finns inga bestämmelser kring vilka aktiviteter som kontaktpersonen ska ta med dig på. Det viktiga är att ni träffas och umgås, och att du får möjlighet att komma ut och göra saker med din kontaktperson.

Om du vill arbeta som kontaktperson inom kommunen kan du kontakta arbetsledaren för kontaktpersoner genom kommunens kontaktcenter på telefon.

Telefonnummer till kommunens kontaktcenter: 0171-62 50 00

Ledsagarservice är en insats som kräver ett beslut från kommunens biståndsavdelning. Du kan få en ledsagare när du inte kan ta dig till olika aktiviteter på egen hand. En ledsagare hjälper dig att komma ut i närmiljön och delta i samhälls­livet på egna villkor. Syftet med ledsagar­s­ervice är att du ska få komma ut bland andra människor, göra besök hos vänner, delta i fritidsaktiviteter och kulturliv eller komma ut och promenera.

Du kontaktar volontärsamordnaren på e-post sirpa.huisman@enkoping.se eller telefonnummer 0171-62 56 59. Vi bokar en tid för samtal och kort intervju, då du även skriver på tystnadslöftet. Mötet tar 30-40 minuter. Som volontär får du själv välja vilka uppdrag du ska ställa upp med. Alla volontärer skriver på ett tystnadslöfte innan man börjar sitt uppdrag som volontär. Du kan inte få ekonomisk ersättning då volontäruppdraget är helt ideellt. ​Vi har heller ingen budget för att betala egna utlägg.

Fixartjänsten finns till för att minska risken för fallolyckor i hemmet. Alla som vill ska kunna bo kvar i sitt eget hem så länge det är möjligt. Kommunens vision är att alla äldre ska leva i en bra miljö, känna trygghet och ha ett meningsfullt liv. Fixartjänst hjälper dig som är över 70 år, som bor i Enköpings kommun och inte har hemtjänst. Tjänsten är kostnadsfri. Ring fixaren Janne Vester för att boka tid eller tala in ett meddelande på telefonsvararen. Måndag till fredag klockan 8 till 16. Telefonnummer : 0171-62 55 40.

Du kan få hjälp med enklare monteringsarbeten som kräver att du måste klättra på en stol eller stege. Du kan exempelvis få hjälp med att byta gardiner eller glödlampor, hänga upp tavlor, kontrollera din brandvarnare och byta batterier, sandning på vintern (inte snöskottning) eller hjälp med att flytta lättare möbler. Du kan tyvärr inte få hjälp med borrning.

Sedan 2017 gäller anhörigbehörighet. Det innebär att du som anhörig kan företräda en familjemedlem. Du kan till exempel ansöka om bidrag, betala räkningar eller kontakta en biståndshandläggare för att ansöka om hjälp och stöd för din närstående.

Läs mer om anhörigbehörighet

Fördjupning

Relaterade sidor om stödpersoner och volontärer

Mer om stödpersoner och volontärer på externa webbplatser

Kontakt

Hittar du inte svaret på din fråga?