Trygghets­larm och kamera

Om du behöver stöd för att känna dig trygg hemma kan du ansöka om trygghets­larm eller trygghets­kamera.

Du som har behov av att snabbt kunna tillkalla hjälp i hemmet kan ansöka om trygghets­larm. Larmet gör det möjligt för dig att snabbt komma i kontakt med larm­centralen eller kommunens hemtjänst­personal. Insatsen skapar en trygghet, då du kan få hjälp när du behöver det.

Fjärrtillsyn innebär att du får tillsyn med hjälp av en kamera som startar på en tid du valt. Trygghets­kamera är ett komplement till ett personligt besök.

Vanliga frågor

Var finns information om avgifter inom vård och omsorg?

Vi har samlat information och vanliga frågor om avgifter på en egen sida.

Avgifter för vård och omsorg

Kan trygghetslarmet användas utanför bostaden?

​Nej, det är ett hemmalarm.

Måste jag lämna ifrån mig nycklar till bostaden om jag ska ha trygghetslarm?

Ja, vi behöver två nycklar för att hemtjänsten och nattpatrullen ska komma in dygnet runt när du larmar.

Kan jag ha knappen till trygghetslarmet på mig när jag duschar?

Ja.

Vad krävs för att få en trygghetskamera och hur går det till?

Du som har ett biståndsbeslut på att du har rätt till tillsyn kan välja fjärrtillsyn. En kamera monteras då på lämplig plats i din bostad. Fjärrtillsynen utförs av särskilt utbildad personal på samma larmmottagning som hanterar kommunens trygghetslarm. Om personalen inte kan se dig som ni kommit överens om åker kommunens omvårdnadspersonal hem till dig.

Vad kostar det att ha trygghetskamera?

Fjärrtillsyn med hjälp av trygghetskamera är för närvarande kostnadsfri.

När ska jag ha fjärrtillsyn istället för tillsyn av omvårdnadspersonal?

Fjärrtillsyn är en bra lösning om du är lättväckt, känner dig obekväm med att ha omvårdnadspersonal i bostaden när du sover eller inte vill ha personliga besök.

Vilka tider är kameran på och vad händer om kameran inte fungerar?

Kameran slås bara på under den tidpunkt som du valt utifrån den hjälp du är beviljad. Fjärrtillsynen sköts av särskilt utbildad personal på samma larmmottagning som hanterar kommunens trygghetslarm. Om kameran inte kan visa att allt är som det ska kommer omsorgspersonalen hem til dig.

Hur går fjärrtillsynen till?

Vid tillsynstillfället riktas kameran mot sängen (eller annan plats ni kommit överens om). Behörig personal på larmmottagningen ser då en ögonblicksbild. Inget bild-, ljud- eller filmmaterial sparas. När kameran är avslagen är den riktad upp mot taket. Kameran ”ser” även i mörkret.

Hur fungerar kameran?

​För att kameran ska fungera krävs täckning till mobilnätet och anslutning till ett eluttag. Det är kommunens teknikadministratör som installerar kameran och servar den vid behov. Du får tydlig information, både skriftligt och muntligt, om hur tekniken fungerar när kameran installeras.

Kan jag hjälpa närstående som inte själva kan söka hjälp?

Sedan 2017 gäller anhörigbehörighet. Det innebär att du som anhörig kan företräda en familjemedlem. Du kan till exempel ansöka om bidrag, betala räkningar eller kontakta en biståndshandläggare för att ansöka om hjälp och stöd för din närstående.

Anhörigbehörighet

Fördjupning

Relaterade sidor

Kontakt

Hittar du inte svaret på din fråga?