Nyfiken på barn- och fritidsprogrammet

Tindra Moberg Karlsson och Pontus Lardner, elever på barn- och fritidsprogrammet.

Hur tycker ni det är att vara elev på barn- och fritidssprogrammet?
– Jag trivs jättebra, både med de andra eleverna och med lärarna. Vi är inte en jättemånga elever så vi har bra sammanhållning, både i klassen och på hela programmet, säger Tindra.
– Jag gillar att man får lära sig både teoretiska och praktiska saker. Man kommer nära själva yrket, säger Pontus.

Vad har du lärt dig på ditt program?
– Det mest intressanta för mig har varit att lära sig om hur man kan bemöta människor och hur man kan se det från olika perspektiv. Sedan var det väldigt nyttigt att vara ute på praktik, jag gjorde min på en förskola. Jag har alltid tyckt om att jobba med människor och speciellt med barn så det passade mig perfekt, säger Tindra.

Vilken användning kommer ni ha av er utbildning i framtiden?
– Jag planerar att jobba som barnskötare, som vi blir utbildade till här, och senare läsa vidare till förskole- eller grundskolelärare. Jag vill ha något pedagogiskt yrke så då är det bra att få den grund som vi får här, säger Pontus.
– Det vi lär oss här går även att använda utanför yrkeslivet, här lär vi oss om kommunikation och gruppdynamik och sådan kunskap kan man ha nytta av i många olika situationer, säger Tindra.

Vad vill ni säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Om du gillar att jobba med människor är det här ett program till dig. Det ger dig många möjligheter för framtiden och du kan välja till kurser om du vill anpassa din utbildning, säger Tindra.
– Jag tror många fastnar just vid namnet på programmet, men vi lär oss inte bara om barn. Här kan du gå också om du är intresserad av pedagogik och lärande, och hur det påverkar och fungerar i samhället, säger Pontus.

Foto på Tindra och Pontus på barn- och fritidsprogrammet