Nyfiken på el- och eneriprogrammet

Mojtaba "Mojje" Soleimani, elev på el- och energiprogrammet.

Hur är det att vara elev på el- och energiprogrammet?
– Det är ganska cool. Första året går alla tillsammans, och andra året väljer man inriktning. Jag har valt elteknik då man bland annat jobbar med datanät, larm och säkerhet. Jag uppskattar de praktiska övningarna mycket.

Vad har du lärt dig på ditt program?
– Jag har lärt mig mycket. Första året fick vi lära oss hur man bygger en dator. Det kommer jag ha användning av i framtiden. Andra året har det varit mer fokus på elteknik vilket är inriktningen jag valt.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?
– Jag vill jobba direkt efter gymnasiet och det kommer jag att kunna göra. Sedan efter några år när jag har erfarenhet vill jag utbilda mig till elingenjör. Men även hemma kommer jag ha användning av utbildningen genom att kunna felsöka om det händer något.

Vilken är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?
– Skillnaden är att gymnasiet är frivilligt. Det gör också att du får ta mer ansvar för dina studier, men lärarna är väldigt hjälpsamma om du behöver hjälp. Så det känns tryggt.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Alla har ju olika intressen, så välj det som du är intresserad av. Tänk inte så mycket på vilken utbildning som ger mest pengar i slutänden. Du måste tycka om det du ska läsa. Sedan tycker jag att du ska gå på öppet hus och prata med eleverna på de olika programmen. Det hjälpte mig i mitt val, säger Mojje.

Foto på Mojje på el- och energiprogrammet