Nyfiken på fordon- och transportprogrammet

Albin Granström och Agnes Söderlind, elever på fordons- och transportprogrammet.

Hur är det att vara elev på fordons- och transportsprogrammet?
– Det är väldigt roligt, vi har mycket roliga lärare. Sedan knyter man an till programmet i andra ämnen också, som i matte. Det gillar jag, säger Albin.
– Jag trivs jättebra med lärarna och klasskamraterna, säger Agnes.

Vad har ni lärt er på programmet?
– Jag har framförallt lärt mig hur man meckar. Det kunde jag inte alls innan jag började. Jag har också lärt mig hur man tar hand om bilar, säger Albin.
– Jag har lärt mig väldig mycket om bilar, men även att ta ansvar för mina egna studier. Jag har fått stöd i det både från lärarna och hemifrån, säger Agnes.

Vilken användning kommer ni ha av er utbildning i framtiden?
– Jag kommer ha stor användning av utbildningen. Det här ska bli mitt framtida yrke. Jag ska bli billackerare, säger Agnes.
– Jag tänker göra karriär inom försvarsmakten och vill bli stridsfordonsmekaniker. Jag ska göra lumpen, så då kommer jag ha nytta av min utbildning, säger Albin.

Vad vill ni säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Det viktigaste är att du väljer något du gillar. Även om det inte finns en utbildning som speglar dina intressen exakt, så ta något som ligger nära, säger Agnes.
– Försök att tänka på vad du vill göra i framtiden och välj därefter. Går man ett yrkesprogram har man lätt att få arbete efter studenten, men man kan också läsa vidare om man vill. Man får två utbildningar i ett, säger Albin.

Foto på Albin och Agnes på fordon- och transportprogrammet.