Nyfiken på handels- och administrations­programmet

Ebba Larsson, elev på handels- och administrationsprogrammet.

Hur är det att vara elev på handels- och
administrationsprogrammet?
– Jag trivs väldig bra. Vi har bra och välutbildade lärare och vi får gå många bra och lärorika kurser. På den här utbildningen har man möjlighet att jobba både praktiskt och teoretiskt och det gillar jag.

Vad har du lärt dig på programmet?
– Jag har lärt mig hur det är att vara ute på en arbetsplats. Jag har också lärt mig att ta ansvar för mina studier.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?
– Jag kommer att ha stor användning av min utbildning. Den ger mig många möjligheter eftersom jag får en yrkesexamen, men jag har möjlighet att välja kurser så att jag får en examen med högskolebehörighet också. Det ger mig flexibilitet.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?
– Skillnaden är att det är högre tempo och att man får lära sig att ta ansvar för sina studier från första början. Gör man inte det halkar man efter och det blir svårt att hinna ikapp. Vi har fått jättebra hjälp från lärarna som verkligen vill vårt bästa. De påminner oss och ger oss strategier för hur vi ska lägga upp våra studier.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Du ska välja ett program som du själv tycker om, inte det som dina kompisar tycker om. Du ska gå på gymnasiet i tre långa år, då är det viktigt att man gillar det man studerar. Har du svårt att välja, gå till studie- och yrkesvägledaren. Det hjälpte mig jättemycket, men det som avgjorde var när jag gick på en prova-på-dag. Efter det kunde jag välja, så det är mina tips, säger Ebba.

Foto på Ebba på handel- och administrationsprogrammet.