Nyfiken på naturvetenskaps­programmet

Hanna Landgren, elev på naturvetenskapsprogrammet.

Hur är det att vara elev på naturvetenskapsprogrammet?
– Det är jättekul. Alla lärare är jättebra och kompetenta och bryr sig verkligen om oss elever. Man märker tydligt att de är där för oss. Det känns väldigt tryggt. Vi har även stark sammanhållning och hjälper varandra om det skulle behövas.

Vad har du lärt dig på ditt program?
– Jag har lärt mig jättemycket. Man inser inte förrän efter ett tag hur mycket. Jag har också lärt mig att ta eget ansvar för mina studier.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?
– Jag känner mig trygg i att ha en utbildning som täcker det mesta. Utbildningen ger en så bred grund att jag kan studera vad jag vill efter gymnasiet. Det gör att jag inte blir så stressad samtidigt som jag inte stänger några dörrar.

Vilken är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?
– Skillnaden är att på gymnasiet är det mer studier. Tempot är högre, men man lär sig koncentrerat vilket gör det lättare. Lärarna är också mer specialiserade mot lärarna på grundskolan. Det gör också att det blir lättare. En annan skillnad är att man går tillsammans med andra elever som vill samma sak. Det gör att gruppen blir väldigt sammansvetsad.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Försök att tänka på det som du tycker är roligt, vilka ämnen du gillar. Våga prata med dem som står på informationskvällarna, de vet exakt vad ni går igenom. Läs på om programmet ordentligt. Men framförallt, om du vill och är intresserad kommer du att klara det. Både lärare och elever kommer att stötta dig om du visar att du vill, säger Hanna.


Foto på Hanna på naturvetenskapsprogrammet.