Restaurang och livsmedel

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller i butik.

Foto på en elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet står i ett restaurangkök och lagar köttbullar.

I Sverige serveras varje dag cirka 5,5 miljoner mål mat utanför hemmen. Det handlar till exempel om restauranger, hotell, skolor, arbetsplatser, sjukhus, tåg, passagerarfartyg eller genom catering. Varje måltid, varje rätt, har färdigställts av restaurang- och storkökspersonal på olika nivåer. Restaurangbranschen är i ständig utveckling vilket gör att kompetent personal alltid eftersöks. Branschen spelar också en betydande roll inom turistnäringen.

En uppskattad utbildning

Westerlundskas restaurang- och livsmedelsprogram har ett mycket gott rykte ute i landet. Här får du lära dig att planera och sätta samman kost till en näringsrik och god måltid. Du får vidare lära dig handgreppen i ett professionellt kök och hur maten ska serveras för att matgästerna ska bli nöjda.

Restaurangen blir ditt klassrum

Speciellt för programmet är att nästan all undervisning, även de gymnasiegemensamma ämnena, bedrivs i anslutning till programmets egen restaurang, Novisen. Besök gärna vår webbplats: enkoping.se/novisen.

Att tänka på

Det är viktigt att du har intresse för matlagning och en vilja att samarbeta

Eleverna gör praktik minst 15 veckor. För de som vill kan vi hjälpa till att anordna praktik utomlands.

Det är bra om du gillar ett högt tempo, fart och fläkt.

Du ska tycka om människor och vilja lära dig att ge service på bästa sätt.

Vår inriktning

På restaurang- och livsmedelsprogrammet erbjuder vi inriktningen kök och servering. Här får du kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Arbetsplatsförlagt lärande

Hos oss får du långa perioder av arbetsplatsförlagt lärande, främst i årskurs 3. Därmed ges du goda möjligheter att praktisera på annan ort i Sverige, eller till och med utomlands.