Nyfiken på restaurang- och livsmedels­programmet

Pär Johansson, elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Hur är det att vara elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet?
– Det är väldigt roligt. Det här programmet är mer praktiskt, vilket jag gillar. Vi har kök och servering två gånger i veckan.

Vad har du lärt dig på ditt program?
– Jag har lärt mig väldigt mycket. Framförallt har jag på ett naturligt sätt blivit mer social. Jag var blyg och nästan folkskygg innan jag började här. Det är jag inte längre.

Vilken använding kommer du ha av din utbildning i framtiden?
– Jag kommer att ha stor användning av utbildningen. Jag vill stanna kvar i den här branschen och börja jobba efter gymnasiet och sedan vill jag bli lärling. Jag vill jobba inom serveringsyrket. Inom det yrket händer väldigt mycket hela tiden och man får träffa många människor när man serverar. Det gillar jag.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?
– Inom kärnämnena är det inte så jättestor skillnad, men annars det känns ungefär som en enda lång hemkunskapslektion, som aldrig tar slut. Jag gillade hemkunskapen i grundskolan så jag älskar det. Jag var lite skoltrött så att gå ett program som både är teori och praktik har varit perfekt för mig.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Du ska välja det du är intresserad av. Välj inte ett program bara för att dina kompisar gör det. Jag kände ingen när jag började på det här programmet, men man lär känna alla ganska snabbt. Dessutom har vi lektioner tillsammans med alla årskurser så sammanhållningen är jättebra. Det gäller att våga lite, det kommer du inte ångra, säger Pär.

 

Foto på Pär på restaurang- och livsmedelsprogrammet.