Samhällsvetenskaps­programmet

Samhällsvetenskaps­programmet vänder sig till dig som är intresserad av hur människan och samhället utvecklas och fungerar.

Foto på elev och lärare på samhällsvetenskapsprogrammet.

Människan och samhället

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom ett brett samhällsvetenskapligt område på högskolan.

Aktuella samhällsfrågor och demokrati

På samhällsvetenskapsprogrammet arbetar vi tvärvetenskapligt och du får använda och utveckla dina kreativa förmågor, bland annat i kursen Politik och hållbar utveckling. Enskilt arbete, grupparbete, egna undersökningar och temastudier - hos oss syns alla inlärningsstilar i undervisningen. När du pluggar på samhällsvetenskapsprogrammet får du omsätta idéer till praktisk verklighet, samarbeta, arbeta självständigt, ta ansvar och se möjligheter. Varje år anordnar vi flera temadagar där vi fördjupar oss i aktuella samhällsfrågor. Det kan handla om ämnen som integration eller HBTQ.

Hos oss får du bland annat kunskaper om: Samhälls förhållanden i Sverige och i övriga världen, samspelet mellan individ och samhälle och hur människors livsvillkor förändras över tid och rum.

Du har ett antal ämnen som är gemensamma för alla på programmet och från årskurs 2 har du stora möjligheter att välja inriktning och individuella val som passar dig.

Förberedande för framtiden

Studiebesök och kontakter med näringsliv och högskola ingår i programmet. Kreativitet och entreprenörskap uppmuntras. Vi arbetar dessutom med sociala medier och bloggar.

Kontakt och besök

Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.

Inriktningar och ämnen

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika inriktningar och programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Inriktningar för samhällsvetenskap

Här får du en bred behörighet oavsett vilken inriktning du väljer, och du har efter gymnasiet möjlighet att söka utbildningar inom många områden på högskolan.

Beteendevetenskap

Inriktningen passar dig som är intresserad av att studera mänskligt beteende ur många aspekter. En bra förberedelse för fortsatta högskolestudier inom en mängd olika yrken, exempelvis polis, psykolog, socionom, lärare och jurist.

Medier, information och kommunikation

Medievärlden är enormt stor vilket gör att du kan specialisera dig inom det område du är intresserad av. I framtiden kan du exempelvis arbeta som journalist, utrikeskorrespondent, reporter, nyhetsuppläsare, informatör, reklamproducent, PR-konsult, redaktionschef, kameraman eller regissör.

Samhällsvetenskap – internationell profil

Passar dig som är intresserad av globala frågor och är nyfiken på människor från olika kulturer samt hur vi ska kunna få en rättvis och hållbar värld. I årskurs 3 reser vi ut i Europa där vi undersöker olika typer av samhällen och kulturer.

Särskild variant - musik

Från och med hösten 2023 kan du välja att kombinera samhällsvetenskapsprogrammet med musikutbildning. 

Poängplan

År 2024-2027

År 2023-2026

År 2022-2025

År 2021-2024

Elever berättar om programmet

Foto på elev.

Geraud Hassane Djotodia, elev på samhällsvetenskapsprogrammet.

Hur är det att vara elev på samhällsvetenskapsprogrammet?

– Det är ett jätteroligt program. Sammanhållningen i klassen är bra och lärarna är stöttande. Det är ett lugnt klimat där alla är vänner med varandra.

Vad har du lärt dig på ditt program?

– Jag har fått lära mig mycket om politik och samhället i stort som jag inte kände till tidigare, och annat som kan vara bra att ta med sig i vuxenlivet.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag vet inte riktigt just nu men jag har ett tag kvar att studera, så jag vet kanske det sista året.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Det är mycket mer ansvar på gymnasiet, mer läxor och snabbare tempo. Du får hjälp men du måste själv se till att uppgifterna kommer in.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Om du väljer samhällsprogrammet, tänk på att avsätta tid och inte skjuta upp saker. Var positiv och utåtriktad så får du snabbt nya vänner! Jag blev tipsad av en vän som gick samma program och fick även rekommendationer av en lärare. Då bestämde jag mig, säger Geraud.