Nyfiken på samhälls­vetenskaps­programmet

Nadia Dogan, elev på samhällsvetenskapsprogrammet.

Hur är det att vara elev på samhällsvetenskapsprogrammet?
– Det är väldigt kul. Det är mycket plugg, men det är enklare än jag trodde innan. Det som är roligt är att man lär sig väldigt brett och det gör att man kan studera vidare inom i stort sett allt.

Vad har du lärt dig på ditt program?
– Väldigt mycket. Jag har fått lära mig mer om politik som exempel. Vi läste om det redan i grundskolan, men här har vi fått fördjupa oss. Det har varit intressant och nyttigt. Jag skulle säga att jag har blivit bättre inom alla ämnen.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?
– Jag vill läsa juridik efter gymnasiet och den här utbildningen ger mig grunden för det. Jag blir också mer allmänbildad. Det kommer jag att kunna använda mig av både privat och i vidare studier.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?
– Största skillnaden är att det är mer plugg och att det krävs mer av mig som elev, men det går bättre än förväntat. Vi elever får mycket stöd av lärarna. Vi har även mentorer och vi får tidigt lära oss strategier för hur man ska plugga för att hinna. Jag var lite rädd innan, men det behöver man inte vara.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Ta det lugnt. Det är inte så farligt som man tror. Allt kommer att gå bra, bara du tar din skolgång på allvar och bryr dig om skolarbetet, säger Nadia.

Foto på Nadia på samhällsvetenskapsprogrammet.