Försäljnings- och service­programmet

Försäljnings- och serviceprogrammet (FS) genomsyras av service och kommunikation. Vi lär dig kommunicera och möta människor på olika sätt. Här får du även tillägna dig digitala kunskaper och färdigheter.

Foto på elever på försäljnings- och serviceprogrammet som skyltar.

Service och kommunikation

Alla företag behöver bra säljare, servicepersoner och ledare. Kanske vill du göra karriär inom handeln, eller jobba med marknadsföring, skapa evenemang eller jobba i en nätbutik? Hos oss lär du dig allt om detta men även att genomföra idéer, dra igång projekt och att starta ditt egna företag. Du får även fördjupade kunskaper i att använda programvaror och plattformar på internet, allt för att vara redo att möta dagens moderna handel.

Inblick i många olika branscher

FS är i första hand ett yrkesprogram. Du kan välja att börja jobba eller studera vidare på yrkeshögskola direkt efter din yrkesexamen. Men hjälp av individuella val kan du även skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier. Under dina år hos oss kommer du få inblick i många olika branscher och få kontakter med flera olika företag genom bland annat studiebesök, gästföreläsningar och mycket praktik.

Framtidens ledare

Det gemensamma för ämnena här är service och kommunikation. Som elev hos oss lär du dig hur du är som ledare och hur du gör för att driva och marknadsföra företag. Därför är det bra om du är utåtriktad och tycker om människor.

Kontakt och besök

Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.

Inriktningar och ämnen

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Modern teknik

Med hjälp av modern teknik kommer du redan första året att arbeta en hel del praktiskt. Under år 2 och 3 jobbar du med ditt UF-företag och får göra allt från affärsplan till årsbokslut. Du får möjlighet att visa upp dig på mässor, delta i tävlingar och tjäna pengar.

Praktik

Dessutom är du ute på mer än 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Om du är praktiskt lagd, har intresse och vill göra handelsämnena på ett helt annat sätt kan vi även erbjuda dig en lärlingsutbildning.

Lärlingsutbildning

På Westerlundskas försäljnings- och serviceprogram har du möjligheten att bli lärling. Det innebär att du är på en arbetsplats inom handeln och studerar handelsämnena där. Du har en handledare och får uppföljning av dina kunskaper från skolan. De elever som har och har varit lärlingar är oftast mycket praktiskt lagda och trivs bra på sina lärlingsplatser.

Lärlingen är elev på det program som han eller hon har sökt till men har lättare att lära sig genom att utföra saker praktiskt. En elev kommer på så sätt mer till sin rätt på en arbetsplats.

Eleven ska vara på lärlingsplatsen under halva sin skoltid (1250 poäng) och under resten av tiden läsa bland annat svenska, engelska, matte samt idrott och hälsa.

Många lärlingar får jobb på sina lärlingsplatser. Skolan hjälper eleven att hitta plats och utbildar handledaren. För att få en bredd på utbildningen är man som lärling inom minst två branscher, ibland fler.

I årskurs ett är lärlingarna ute två dagar i veckan för att sedan läsa inne i skolan tre dagar. I årskurs två och tre är lärlingarna ute tre dagar och inne två. Ämnen du läser i skolan är bland annat svenska, matte, engelska, natur- och samhällskunskap samt idrott.

Ledarskapsår

I årskurs två kan du också välja ett ledarskapsspår. Du kommer då få testa på att leda andra i olika situationer men även teoretiskt lära dig om hur man kan leda. Detta sker i samarbete med flera företag och organisationer i Enköping. Dessutom kan detta spår ge dig behörighet till högskola och universitet.

Poängplan

År 2024-2027

År 2023-2026

År 2022-2025

År 2021-2024

Elever berättar om programmet

Foto på elev,

Ivan Rakuljic, elev på försäljnings- och serviceprogrammet.

Hur är det att vara elev på programmet?

– Det är roligt. Jag får lära mig mycket om försäljning och regler kring företag och butiker. Jag läser det vanliga programmet nu men börjar som lärling i tvåan, då läser man båda inriktningarna: försäljning och service.

Vad har du lärt dig på programmet?

– Jag har lärt mig väldigt mycket om företagsamhet. Hur man lägger upp inköpskalkyler, vilka regler som gäller för egenföretagare, anställningsvillkor, handelsförsäljning, och konsumentköplagen.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag kommer ha stor nytta av den här utbildningen för jag vill jobba med handel i framtiden. Jag tror också att lärlingsperioden kommer ge mig mycket i årskurs två.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Det största skillnaden är att det är mer strukturerat, lite mer proffsigt och det är snabbare tempo än i grundskolan.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Välj det du är intresserad av! Om du väljer rätt kommer du ha en rolig tid på gymnasiet. Min mamma är egenföretagare och jag var här på en prova på-dag, då fick jag känna efter om det kändes rätt. Välj inte det dina kompisar väljer eller det dina föräldrar vill, utan det du känner för, säger Ivan.