Hållbar energi

I Enköpings kommun arbetar vi för att spara energi. Vi gör detta genom att effektivisera energianvändningen i våra byggnader och genom att förändra hur vi tänker på den energi vi använder.

En man som monterar solceller på ett tak.

Minskar energiåtgången

Vi arbetar för att öka energieffektiviteten i kommunens fastigheter genom att byta fönster, förbättra ventilationen, isolera tak och återanvända värme. Vi siktar på en tio procents minskning under de kommande fem åren. Dessutom byter vi ut belysningen till LED-armaturer på gator, i fastigheter samt på gång- och cykelvägar.

Kommunen arbetar för att ersätta all direktverkande el i sina lokaler med värmepumpar. En annan viktig aspekt är beteendefrågor. Vi utbildar våra verksamheter så att de blir mer medvetna om hur man arbetar energieffektivt.

Energieffektivisering är nyckeln till en hållbar framtid; det minskar kostnader, skyddar miljön och skapar en medvetenhet om vårt energibehov.

Joakim Sjödahl, energisamordnare

Bild på solceller på ett tak.

Solceller på S:t Iliansskolans tak. Foto: Joakim Sjödahl.

Exempel på vad vi gör

  • Vi installerar solceller löpande där våra största anläggningar är Pepparrotsbadet och Westerlundska gymnasiet, samt flera skolor och förskolor.
  • Led-belysning på våra gator samt gång- och cykelvägar.
  • EnOff-projektet innebär att kommunen är med i ett projekt för att ta fram energieffektiviserande åtgärdspaket till fastigheter och öka renoveringstakten.
  • EnOff-projektet är ett energieffektiviseringsprojekt där Enköpings kommun är först i Sverige att prova. Projektet fokuserar på att kartlägga och renovera de fastigheter med högst energiförbrukning för att minska energianvändning och underhållsskulden. Detta ger bättre inomhusklimat och lägre kostnader. Bland de renoverade fastigheterna finns Rombergaskolan, Fjärdhundraskolan och Gläntans omvårdnadsboende.
  • På Rombergaskolan installerar vi ett uppkopplat system för att effektivt övervaka och analysera värme och ventilation. Detta förbättrar inomhusklimatet och minskar energianvändningen.
  • Energieffektiv anläggning med koldioxidbaserad uppvärmning där energin i de båda ishallarna bredvid används för att värma badvattnet i närliggande Pepparrotsbadet.
Foto på pool i Pepparrotsbadet.

Överskottsvärme från ishallarna hjälper till att värma vatten i Pepparrotsbadet.

Samman­fattning

  • Vi energieffektiviserar och optimerar olika anläggningar såsom ventilationssystem.
  • Vi ökar andelen förnybara energikällor.
  • Vi byter ut belysning till energisnål LED på gator, gång- och cykelvägar.

Relaterad information