Kommunhus

Det nya kommunhuset och dess fasad.
Skanska Sverige AB bygger vårt nya kommunhus. Det färdiga huset ska vi sedan hyra av Vacse AB.
- Status: Byggnation pågår
- Byggstart: December 2023
- Klart: Mars 2026
- Vad det ska bli: Nytt kommunhus
- Vem som bygger: Skanska Sverige AB
- Markägare: Skanska Sverige AB
Om projektet
I samarbete med Skanska och Vacse skapar vi en modern och välkomnande byggnad och plats för våra medarbetare och medborgare.
Det nya kommunhuset får samma centrala placering som det gamla. Det byggs på tomten där det gamla kommunhuset låg, fastigheten Munksundet 24:26.
Huset ger möjlighet till smarta och effektiva flöden både inomhus och utomhus. Fasaden, fönstersättningen, storleken och utemiljön signalerar en arbetsplats i framkant. Fasaden i trä smälter in fint i parken som finns runtom byggnaden. Entrén öppnar sig mot stadens centrum.
En av Sveriges mest hållbara byggnader
Kommunhuset blir en av Sveriges mest hållbara byggnader. Det kommer att ha en låg klimatpåverkan, bland annat genom solceller på taket och byggmaterial i trä.
Fakta
- Cirka 5 300 kvadratmeter. Vi hyr cirka 4 800 kvadratmeter.
- Fyra våningar med terrass på taket.
- Arbetsplats för 450 medarbetare.
- Matsal för medarbetare med cirka 200 platser.
- Rymmer cirka 200 platser i aktivitetsbaserat landskap och 400 platser i mötes-, webb- och Teamsrum.
- Byggs enligt hållbarhetscertifieringen Breeam, nivå Outstanding och uppfyller energiklass A enligt Boverkets krav.
- Solceller på taket.
- Kylvärmepump
- 73 parkeringsplatser inom fastigheten som är till för personal, tjänstefordon och besökare. Projektet tar hänsyn till kommunens parkeringsnorm.
Aktivitetsbaserat arbetssätt
I det nya kommunhuset kommer cirka 450 medarbetare att arbeta tillsammans. Ledning och administrativ personal från nio utspridda kontor ska samlas i huset.
Vi kommer att ha ett aktivitetsbaserat arbetssätt där medarbetaren väljer den plats och miljö som bäst passar deras arbetsuppgifter. På ett aktivitetsbaserat kontor får medarbetaren inte bara en plats, den får många. Det finns flera olika miljöer, anpassade för enskilt fokus, kreativa möten och gränsöverskridande samarbeten.
Det här händer just nu
Se huset växa fram
Väderskyddet, som tidigare täckte hela bygget, är nu nedmonterat. Nu kan du se huset, dess fasad och hur bygget fortsätter.
Fasaden har en pigmentering som kommer att förändras när den utsätts för regn och sol. Den största förändringen kommer att ske under de första två åren.
Se från insidan
Här är några bilder som visar hur bygget går framåt på insidan.

Den stora trappan.

Stora konferensrummet

Varje våning har olika färger på väggarna, inspirerade av kommunens grafiska profil, våra parker och Mälaren.
Var uppmärksam vid in- och utfart till byggarbetsplatsen
Vi ber er vara försiktiga och uppmärksamma när ni tar er förbi byggarbetsplatsen på gång- och cykelbanan. Tänk på att det är en aktiv in- och utfart för byggtrafik.
Många långa leveranser
Det kommer att vara många långa lastbilstransporter framöver. För att undvika köbildning på Kungsgatan kommer de parkera i fickor på E18 medan de väntar på att åka in och lämna sina leveranser.
Risk för störande ljud vardagar
Skanskas arbete nu och framöver kan orsaka störande ljud. I närheten av tomten kommer en ökad byggtrafik att märkas av. Byggmaterial och maskiner ska fraktas och installeras på fastigheten.
Försöker minimera störningar
Skanska kommer att göra allt för att minimera störningarna. De använder ljud- och vibrationsmätare för att säkerställa att ljud, buller- och vibrationsnivåer inte överstiger tillåtna nivåer. Byggtrafiken leds in och ut via Kungsgatan från riksväg 55 för att undvika onödig trafik i centrum och via Kungsbron.
Skanska förstår att byggarbetena och byggtrafik kan störa i vardagen. Samtidigt är det nödvändiga arbeten som måste utföras för att ett nytt hus ska kunna byggas på platsen. Skanska hoppas på din förståelse.
Karta
Det här har hänt tidigare
- Efter att Skanska fick sin ansökan om att borra bergvärme avslagen har de i stället valt att installera en kylvärmepump. Den gör att byggnaden uppfyller energiklass A, den högsta klassningen. Kylvärmepumpen värmer tilluften på vintern och kyler den på sommaren.
- Den 5 september 2024 avslog miljö- och byggnadsnämnden Skanskas ansökan om att borra bergvärme nära ett vattenskyddsområde, på grund av risker för grundvatten och dricksvattentäkt.
- Sommaren 2024 reste Skanska ett cirka 14 meter högt väderskydd runt byggnationen. Väderskyddet har skyddat konstruktioner från regn och förbättrat arbetsmiljön för byggarbetarna.
- I maj 2024 hade Skanska tekniskt samråd med miljö- och byggnadsnämnden. Därefter har Skanska fått startbesked.
- Lönnarna i allén mellan kommunhustomten och Enavallens idrottsplats ska bevaras. Skanska har gjort en rotkartering för att skydda träden under bygget, och fler kan bli aktuella. Arbetet sker i samarbete med kommunens trädgårdsmästare.
- Den 21 november 2023 togs första spadtaget för nya kommunhuset av kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren, kommunstyrelsens ordförande Peter Book, Vacses hållbarhetschef Sara Vägermo och Skanskas hållbarhetsdirektör Sara Gorton.
- Den 14 september 2023 beviljades Skanska bygglov.
- Den 27 mars 2023 skrev Enköpings kommun, Skanska Sverige AB och Vacse AB tillsammans under hyresavtalet och avtalet för förvärv av gamla kommunhustomten.
- Den 14 mars 2023 tog kommunstyrelsen beslut om att tilldela kontrakt till Skanska Sverige AB. Anbudsgivande företag är Skanska Sverige AB, men bakom anbudet finns en företagskoalitionen som består av flera företag. Det är Vacse AB som blir den långsiktiga fastighetsägaren när byggnaden är färdig.
Kontakt
Har du frågor om nya kommunhuset kan du vända dig till vårt kontaktcenter.