Stattomten

Illustration som visar förslag hur nya hotellet på Stattomten kan se ut.

Illustration: Reflex Arkitekter. Observera, illustrationen är ett förslag.

Kommunen har tagit fram ett förslag till en detaljplan som gör hotell och centrumverksamhet möjlig på Stattomten.

Fakta

  • Status: Förslag
  • Vad det ska bli: Hotell, restaurang och bar, kommersiella lokaler med mera
  • Markägare: Enköpings kommun
  • Fastighetsbeteckning: Centrum 13:5 och 13:6

Aktuellt

Den 3 december tog PLEX-utskottet beslut om att skicka ut det uppdaterade detaljplaneförslaget för hotell på Stattomten på granskning. Granskningsperioden för det nya detaljplaneförslaget är 11 december 2024 till 29 januari 2025. Då kommer alla tillhörande handlingar finnas här på sidan.

Samrådsredogörelse

Vi har sammanställt de synpunkter som kom in under samrådet i en så kallad samrådsredogörelse. Samrådet för detaljplanen för Stattomten var engagerande och många ville lämna synpunkter, bland annat kommunala remissinstanser, politiska partier, myndigheter, organisationer och företag, men allra främst privatpersoner.

Vi har i så stor utsträckning som möjligt avsett svara alla frågor och synpunkter som kommit in.

Samrådsredogörelsen kommer du hitta här på sidan när granskningen är påbörjad, om PLEX-utskottet beslutar om att detaljplanen ska skickas på granskning.

Sammanfattning

Här sammanfattar vi några av de delar som många haft synpunkter på under samrådstiden, samt vår bedömning av dessa.

Gestaltning

Efter samrådet har vi landat i att de största ändringarna bör göras inom gestaltningen. Flera har anmärkt på byggnadsförslagets utseende och önskar en annan typ av fasad. Vi har också bedömt att det finns ett behov att utveckla samrådsförslaget utifrån kulturmiljöperspektivet. Därför har vi, tillsammans med Vi Invest, gjort ett omtag när det gäller gestaltningen. En ny arkitektbyrå har anlitats, som tagit fram förslag till ny gestaltning. I det förslaget utformar vi fasaden för att passa in i platsens karaktär och ge byggnaden ett mjukare intryck.

Illustration som visar hur förslaget uppdaterats från samrådet till gestaltning.

Illustration: Reflex Arkitekter. Observera, illustrationen är ett förslag.

I det nya gestaltningsförslaget har vi ett enklare och stramare intryck, med färre antal utstickande delar. Det är för att få en mer sammanhållen form och bättre samspel med intilliggande byggnader.

Höjden

En annan del som många synpunkter handlat om är höjden och förslagets storlek. Vi har gjort bedömningen att vi inte kan justera antalet våningar eller byggnadens volym. Detta på grund av projektets ingångsvärden, som i stor del bottnar i det markanvisningsavtal som vi har med Vi Invest. Denna volym behövs för att uppnå ekonomisk hållbarhet, men även för att hotellet ska få plats med det antal rum som krävs för att bidra med det tillskott till centrum som kommunen önskar uppnå.

Men i och med de ändringar vi gjort i gestaltningen bedömer vi att volymens intryck dämpas genom en mjukare gestaltning som passar bättre in på platsen. 

Parkeringar

Många har funderat över antalet parkeringsplatser och om dessa kommer räcka till. Efter samrådet har vi färdigställt en parkeringsutredning. Vi har också haft en extern konsult (Afry) som gett sitt utlåtande över parkeringsutredningen.

Vår bedömning är att antalet parkeringar, 38 stycken, är tillräckligt för anställda och besökare av hotellet. Av de 38 parkeringsplatserna är 32 stycken för besökare och 6 stycken för anställda. I hotellets underjordiska garage finns utrymme för cirka 20 stycken parkeringsplatser. Resterande behov av parkering kan lösas via parkeringsavlösen. Afry delar denna bild och poängterar att vår utredning är tillförlitlig.

Vår utredning bygger bland annat på en analys av hotell i andra städer med liknande förutsättningar. Även Afry har gjort liknande omvärldsbevakningar, som visar att vårt parkeringsantal ligger högre än snittet än övriga hotell.

Vi bedömer alltså att det nya hotellet uppfyller det parkeringsbehov som kommunens trafik- och mobilitetsenhet i sina beräkningar landat i.

Ta del av parkeringsutredningen och Afrys parkeringsutlåtande längre ner på sidan när granskningsperioden är igång.

Om detaljplanen och hotellet

Detaljplaneförslaget ger möjlighet till hotellverksamhet med omkring 130 hotellrum på fastigheterna Centrum 13:5 och 13:6.

En mötesplats för Enköpingsborna

Utifrån detaljplaneförslaget kommer hotellet att erbjuda långt mer än bara hotellrum, det blir en plats där stadslivet möter modern komfort och aktivitet. Den levande bottenvåningen blir en pulserande del av Enköpings stadskärna, där besökare och invånare kan njuta av breda möjligheter till affär, pub, restaurang, kafé och andra kommersiella lokaler. Här kommer både hotellgäster och stadens invånare att kunna samlas, handla, och umgås, något som inte bara tillför liv och rörelse till stadens gator, utan också skapar nya arbetstillfällen och bidrar till en starkare ekonomi i centrum.

På hotellets sjätte våning, som är tänkt att bli en publik och öppen yta, kommer även andra än hotellgäster att kunna ta del av vad byggnaden har att erbjuda. Denna våning planeras för konferenslokaler, en elegant restaurang och en skybar med en spektakulär utsikt över staden. Här skapas en ny mötesplats för både affärsresenärer och nöjesbesökare, och en attraktiv destination för såväl lokalbefolkning som tillresta gäster. En öppen takterrass ger dessutom möjlighet att njuta av stadens vyer i en avslappnad och social miljö, vilket gör denna del av hotellet till en ny och spännande attraktion för hela Enköping.

Det är ett koncept som inte bara handlar om övernattning, utan om att ge staden nya livskraftiga mötespunkter och skapa en modern destination som bjuder på både avkoppling och aktivitet för alla som besöker eller bor i Enköping.

Illustration som visar hur hotellets takterrass ska se ut.

Illustration: Reflex Arkitekter. Observera, illustrationen är ett förslag.

Det här har hänt tidigare

  • Detaljplanen var utsänd för samråd under tiden 29 maj–10 juli 2024 (6 veckor).
  • Lördagen 1 juni fick allmänheten möjlighet att träffa politiker, tjänstemän och representanter från Vi Invest för att ta del av och ställa frågor kring detaljplaneförslaget för hotell på Stattomten.
  • Den 21 maj 2024 tog PLEX (plan-, mark-, och exploateringsutskottet) beslut om att detaljplaneförslaget för Stattomten ska gå ut på samråd.
  • Den 11 oktober 2023 beslutade PLEX-utskottet att godkänna ett nytt markanvisningsavtal med företaget Vi Invest om Stattomten, som ersätter det föregående. Avtalet delas också upp i två delar, en del som gäller hotell på Stattomten och en del som gäller bostäder på tomten Centrum 34:1.
  • I mars 2022 tog PLEX-utskottet beslut om nytt markanvisningsavtal som ersatte det tidigare avtalet.
  • Projektet pausades något under 2021 då två överklaganden mot beslutet om hotellbygge på Stattomten kom in. Förvaltningsrätten kom dock fram till att det inte fanns skäl till att upphäva beslutet om markanvisningsavtalet.
  • I oktober 2020 beslutade PLEX-utskottet att skriva under ett markanvisningsavtal med företaget Vi Invest, för att bygga ett hotell på Stattomten.
  • Kommunstyrelsens plan- mark- och exploateringsutskott (PLEX) beslutade den 9 maj 2019 att ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att söka hotelloperatörer för att etablera en hotellverksamhet på fastigheterna. De fick också i uppdrag att ändra gällande detaljplan, för att göra en hotelletablering möjlig på fastigheterna.

Vanliga frågor och svar

Enköpings kommun har ett markanvisningsavtal med Vi Invest, vad innebär det?

Det innebär att vi bara förhandlar med Vi Invest om förutsättningarna för att kommunen ska sälja marken till Vi Invest och säkerställa att de bygger och driver ett hotell. I markanvisningsavtalet och detaljplaneförslaget har det varit viktigt för Enköpings kommun att få in fler värden än bara hotellrum, som exempelvis kommersiella ytor.

Varför tittar kommunen inte på andra alternativ än Vi Invest?

Det är för att vi har ett markanvisningsavtal med Vi Invest och det innebär att vi bara får förhandla med dem. Om avtalet löper ut kommer kommunen att ta tillbaka och fundera på vad man vill med marken och utifrån det göra en ny markanvisning (direkt-, tävling eller förhandling). Kommunstyrelsen kan besluta om en direktanvisning till en ny aktör och det kommer så att göras en prövning och granskning av en ny aktör (till exempel kontroll av företagets ekonomi, referensobjekt med mera) som vi har gjort med Vi Invest och gör med samtliga aktörer inför ett eventuellt avtal.

Behövs ett till centralt hotell?

Enköping växer och därmed ökar behovet av hotell/rum för övernattning. Flera företag och organisationer har berättat för oss att de får boka hotell för övernattning och möten på annan ort på grund av att det är fullbokat de tider de vill komma in. Enköpings läge är strategiskt starkt för att kunna locka möten, konferenser, affärsresenärer och evenemang, inklusive idrottsevenemang. Detaljplaneförslaget för hotell på Stattomten tar också höjd för mer än bara hotellrum på platsen och syftar till att platsen ska bli en besök- och handelsyta för Enköpingsborna.

Fungerar höjden och storleken på hotellförslaget utifrån översiktsplanen?

Kommunens planavdelning bedömer att byggnadsförslaget till stor del har stöd i den fördjupade översiktsplanens centrumstudie, men att ett avsteg görs när det kommer till höjdskillnaden mellan hotellet och byggnader som redan finns intill.
Centrumstudien beskrivs som vägledande och man får göra avsteg om ny bebyggelse också ger nya kvaliteter till området. Planavdelningens samlade bedömning är att hotellförslaget, med innehåll och funktion i centrum, är ett sådant undantag.

Hur blir det med parkering för hotellgäster?

Kommunen har i detaljplanearbetet bedömt att hotellet har behov av 38 stycken parkeringar. Av de 38 parkeringsplatserna är 32 stycken för besökare och 6 stycken för anställda. I hotellets underjordiska garage finns utrymme för cirka 20 stycken parkeringsplatser. Resterande behov av parkering kommer lösas inom exploateringsprojektet med avtal om nyttjande av parkeringar på kommunal mark.

Vi har gjort en parkeringsutredning och låtit en extern konsult se över den. Enligt utredningen räcker antalet parkeringar som tagits höjd för i detaljplaneförslaget.

Planprocessen

  1. Planbesked

  2. Samråd

  3. Granskning

  4. Antagande

  5. Laga kraft

Planprocessen

Karta

Kontakt

Vid frågor om detaljplaneprocessen, kontakta planchef Patrik Holm.

E-post: detaljplan@enkoping.se

Telefon till kommunens kontaktcenter: 0171-62 50 00

Vid frågor om mark- och exploateringsprocessen, kontakta mark- och exploateringschef Anna Ahrling.

E-post: anna.ahrling@enkoping.se

Telefon till kommunens kontaktcenter: 0171-62 50 00