Jobba i Enköping

Hitta lediga jobb eller vikarietjänster. Läs om jobbstöd, praktik och arbetsträning. Läs också om kommunen som arbetsplats och vilka förmåner som vi erbjuder.

Hitta på sidan

Kommunen har ibland vikarietjänster att erbjuda inom måltidsservice, förskola samt vård och omsorg. Skicka gärna in en anmälan som vikarie via våra formulär om du är intresserad. Tänk på att din intresseanmälan inte automatiskt leder till jobb.

Du som går i grundskolans årskurs 9 eller gymnasiets årskurs 1 eller 2 och är skriven i Enköpings kommun kan söka kommunens sommarjobb.​ Du måste fylla 16 år det första året du söker.

Sommarjobben finns inom kommunens verksamheter och hos ideella föreningar. Vår målsättning är att ge ungdomarna arbete i tre veckor.

Ansökningsperioden för sommarjobb 2021 är mellan 8 januari och 7 februari.

Är du företagare och kan erbjuda ungdomar sommarjobb fyller du i en intresseanmälan. Med företagare menar vi kommunal verksamhet.

I SommarBizniz får du som går i grundskolans årskurs 9 eller på gymnasiets årskurs 1 eller 2 möjlighet att driva ett företag med hjälp av kommunen.

Datum och kostnader

SommarBizniz startar torsdag 13 juni och håller på fram till och med torsdag 11 juli. Under den här tiden är det viktigt att du är närvarande och inte reser bort, inte har ett annat sommarjobb eller deltar i sommarskola.

Det kostar ingenting att delta i SommarBizniz. Du kommer att få ett startkapital på 4000 kronor. De pengar du tjänar i företaget får du behålla själv.

Upplägg för utbildningen

Den första veckan startar SommarBizniz med en veckas blixtutbildning. Här arbetar vi fram en grund för ditt företag. Du får hjälp med att ta fram affärsidé, budget, och lär dig om försäljning och mycket annat. Proffs från näringsliv och skola ger tips och berättar om sina allra bästa metoder för att nå framgång. Steg för steg utvecklar du ett företag att vara stolt över.

På schemat står bland annat:

 • Idé-generering
 • Marknadsföring
 • Affärsplan som verktyg
 • Försäljning
 • Budget

I slutet av veckan får du presentera ditt företag och ta emot konstruktiva förslag på hur du ska lyckas så bra som möjligt. Därefter får du ett startkapital som är 4 000 kronor per person.

Den andra, tredje och fjärde veckan händer det roliga! Nu arbetar du hårt för att driva ditt företag. Under alla veckor får du råd och stöd från våra mentorer.

Avslutning

I juli avslutar vi SommarBizniz. Du får då hjälp att stänga företagets bankkonto. Vi träffas för att dela erfarenheter och summera resultaten. Efter veckorna med SommarBizniz finns möjligheten att fortsätta att driva ditt företag, om du vill.

Frågor

Har du några frågor om SommarBizniz kan du ringa Ann Bärgård på Arbetsmarknadsenheten.

Telefon: 0171-62 59 80

Det finns flera verksamheter, sysselsättningar och stödinstanser för dig som har varit eller riskerar att bli arbetslös en längre tid eller har olika typer av arbetshinder.

Jobbcentrum

Jobbcentrum är till för dig som är eller riskerar att bli långtidsarbetslös och behöver extra stöd och hjälp för att komma ut i arbete eller studier.

Joar Socia

Joar Socia är en kommunal verksamhet för personer med olika arbetshinder.

Servicepoolen

Syftet med servicepoolen är att kunna erbjuda praktik, extratjänst eller arbetsträning för de personer som står långt från arbetsmarknaden eller har ett arbetshinder.

IPS Enköping

Vi erbjuder stöd till personer med psykisk ohälsa som vill arbeta. Våra arbetskonsulenter hjälper till med till exempel matchning, jobbsökning och introduktion på arbetsplatsen. De finns med som stöd för deltagare och arbetsgivare så länge behovet finns.

Har du ett företag eller en annan organisation? Då kan du genom att erbjuda praktik och arbetsträning hjälpa skolelever, arbetslösa och personer i behov av arbetsträning att få in en fot på arbetsmarknaden.

I Enköpings kommun finns flera olika verksamheter som har behov av praktikplatser eller arbetsträning.

Enköpings kommun är arbetsplatsen som satsar på sina medarbetare och chefer. Vi erbjuder bland annat friskvårdsbidrag och möjlighet till distansarbete.

Som anställd* i Enköpings kommun har du bland annat rätt till:

 • 25-32 dagars semester per år, beroende på din ålder
 • Möjlighet att semesterväxla, vilket ger dig ytterligare 5-6 semesterdagar per år
 • Möjlighet att jobba på distans när arbetet så tillåter
 • Flextidsavtal
 • Friskvårdsbidrag på 2000 kronor
 • Rabatt på bad och gym i Idrottshuset
 • Kompetensutveckling, bland annat genom kommunens kompetensutvecklingsfond
 • Möjlighet att löneväxla till pension
 • Tio procents extra ersättning vid sjukdom från nittionde dagen
 • Föräldrapenningtillägg – motsvarar 10 procent av lönebortfallet och betalas ut under max 180 dagar. Betalas ut en gång per födsel till medarbetare som haft en sammanhängande anställning i 365 dagar i Enköpings kommun.
 • Företagshälsovård

*Förmånerna kan variera något beroende på vilken anställningsform du har och vilken förvaltning/verksamhet du arbetar på.

Kompetensutveckling

Eftersom vi tror att bra chefer är nyckeln till en bra arbetsplats satsar vi på chefs- och ledarutveckling. Alla chefer går ”Utvecklande Ledarskap” och utbildningen följs upp årligen. De får också utbildning inom till exempel arbetsmiljö och kommunikation.

Du som medarbetare har också rätt till kompetensutveckling. Du bestämmer tillsammans med din chef vad du behöver för att utvecklas och bidra till arbetsplatsen.

– I Enköping är ledarskapet jättecentralt och vi har valt att jobba med en modell som heter Utvecklande Ledarkskap, UL. Det är en utbildning vi kör med alla chefer och även politik har gått den. Den fokuserar på att identifiera, utveckla och uppmana till positiva ledarbeteenden i hela organisationen, säger kommundirektör Ulrika K Jansson.

Enköpings kommun är arbetsplatsen som satsar på sina medarbetare och chefer. Vi erbjuder bland annat friskvårdsbidrag, kompetensutveckling och möjlighet till distansarbete.

Enköpings kommun är områdets största arbetsgivare. Vi är ungefär 3000 personer som ger service till en växande befolkning i olika åldrar och med olika behov.

Många av de cirka 150 yrken som finns samlade hos oss kännetecknas av kontakten mellan människor. Jobben inom vård, skola och omsorg är några av de mest kvalificerade serviceyrkena man kan ha. Hos oss finns också kunskap om bland annat teknik, samhällsbyggande och miljö.

Här finns en stor bredd och goda möjligheter att utvecklas, samtidigt som du har ett meningsfullt jobb.

Välkommen till Enköping!

Enköpings kommun är arbetsplatsen för dig som vill vara med och skapa det långsiktigt goda samhället, samtidigt som du får chansen att utveckla ditt allra bästa jag.

Här får du och alla andra medarbetare inom kommunen möjligheter till personlig utveckling samtidigt som du får chansen att göra verklig skillnad för alla som bor och lever i Enköping. Kommunen är tillräckligt stor för att ha resurser, men tillräckligt liten för att du ska få överblick och se resultat.

I Enköpings kommun satsar vi på våra talanger och främjar ett gott ledarskap. Du kan till exempel gå vårt aspirantprogram för att bli chef inom någon av våra verksamheter. Är du lärare finns möjlighet att göra karriär som förstelärare. Om du redan är chef har vi särskilda utbildningar som hjälper dig att utveckla ditt ledarskap.

Som områdets största arbetsgivare är det vi inom Enköpings kommun som tillsammans ansvarar för servicen till en växande befolkning i alla åldrar. Har du idéer finns det utrymme för dig att förverkliga dem tillsammans med dina kollegor.

I Enköping behöver du inte heller välja mellan att göra karriär och leva ett bra liv. Har du idéer finns det utrymme för dig att förverkliga dem tillsammans med dina kollegor. Här är det tryggt och nära till allt. Här kan du ha ett aktivt liv vare sig du gillar storstad och kultur eller natur och rekreation. Du har nära till gräs under fötterna samtidigt som du befinner dig i en av Sveriges mest expansiva regioner.

Balans i livet

Här är avstånden korta mellan människor och till det som är viktigt i livet; vardagsliv, familj, vänner, upplevelser. Det gör att dygnets timmar kan utnyttjas till livets väsentligheter. Alla söker balans i tillvaron. Den finns i Enköping.

Balans i livet kan betyda mycket. Hur kan vi kombinera arbete med privatliv – utan att det kostar för mycket energi, kraft och frustration i vardagen? Att förbättra den möjligheten tjänar både du som arbetsgivare och du som anställd på! Oavsett om du är kvinna eller man strävar vi efter en bra vardagsbalans mellan arbete och fritid.

Närheten i de mindre geografiska avstånden i Enköping gör tillvaron enklare. Närheten gör det lättare att hitta balans mellan fritid och arbete.

Balans i livet kan vara:

 • när jag kan hantera de krav som ställs på mig.
 • när mängden energi räcker till både arbete och fritid.
 • när jag känner mig nöjd med det jag valt att göra.
 • att känna att läget är under kontroll.
 • arbetsbekymmer inte spiller över hemma – eller tvärtom.
 • att få fullfölja tankar, idéer och arbetsmoment hemma och på jobbet i lugn och ro.

Enköping växer i rasande fart och nya företag väljer att etablera sig här. Det skapar många nya jobbtillfällen och ger dig möjlighet till ett bredare utbud.

Utöver Enköpings kommun som arbetsgivare finns det runt 4500 aktiva företag där Lasarettet i Enköping och Ledningsregementet är stora arbetsgivare. Vill du göra ett karriärbyte finns det många företag du kan välja mellan. Vi har också vuxenutbilning för dig som vill utveckla dig och byta karriär.

Fler företag skapar fler arbetstillfällen

Fler företag väljer att etablera sig i Enköping och befintliga företag växer och expanderar. Under 2017 hade kommunen hela 293 nystartade företag.

Under 2019 har bland annat möbeljätten Mio och lågprisvaruhuset Dollarstore etabelerat sig i Enköping, vilket skapat jobbtillfällen för de som bor i och utanför Enköping.

Sveriges närmaste stad

Vår kända slogan "Enköping - Sveriges närmaste stad - kom till på sextiotalet. Den bygger på Enköpings geografiskanärhet till 38 städer inom 12 mils radie. I dag står den för så mycket mer än avstånd i tid och kilometer. Den står för närheten mellan människorna som bor, lever och verkar i vår kommun. Relationer och gemenskap är saker som värderas högt. Det får du om du väljer Enköpings kommun.