Studieförbund som tillhör Upplands läns bildningsförbund med verksamhet i Enköpings kommun.
Villkor och fördelningskriterier
Folkbildning är utbildning och bildning för vuxna som själva väljer om och när de vill delta. Det samhällsstödda folkbildningsarbetet sker i studieförbund och inom folkhögskolor. Folkbildningen bärs av idéer om politik, religion, kultur och samhälle. Den nära kopplingen till folkrörelser och föreningar ger studieförbunden deras olika profiler.
Några grundtankar är att deltagarna lär av varandra, att arbetsformerna är demokratiska och engagerande samt att lärandet är aktivt. Kommunala bidrag utgår till de studieförbund som är godkända av Folkbildningsrådet att bedriva folkbildningsverksamhet. Endast verksamhet som bedrivs inom Enköpings kommun kan ligga till grund för kontantstöd.
Syfte
Syftet med att ge kommunala medel till studieförbunden i Enköping ansluter till statens fyra syften med sitt stöd till folkbildningen. Dessa fyra syften är:
- stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin
- bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald av människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen
- bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället
- bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.
För kommunen syftar stödet till folkbildningen också till att stärka det lokala civilsamhället. Samt att ge invånarna möjlighet att utveckla sitt allra bästa jag i enlighet med Enköping kommuns kulturpolitiska program samt vision.
Fördelningsmodell
Fördelningen baseras på volymmått. Vid beräkning av dessa mått gäller samma villkor som Folkbildningsrådet fastställt för statsbidrag till studieförbund.
Kriterierna för fördelningen mellan studieförbunden inom Folkbildningsrådet är följande:
- Organisationsbidrag
- Tillgänglighetsbidrag
- Verksamhetsbidrag/studiecirkel
- Verksamhetsbidrag/annan folkbildning
- Verksamhetsbidrag/kulturprogram
Organisationsbidrag
Bidraget fördelas mellan de studieförbund som vid slutrapportering av verksamheten två år före bidragsåret redovisade minst 2 000 studietimmar och minst 100 unika deltagare. Respektive studieförbund får del av organisationsbidraget i proportion till sin andel av det antalet unika deltagare i studiecirkel.
Tillgänglighetsbidrag
Bidraget syftar till att underlätta utveckling av verksamheten så att den är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning och behov av särskilt stöd. Hälften av bidraget baseras på antalet studietimmar och hälften baseras på antalet rapporterade deltagare i verksamhet där någon eller några deltagare varit i behov av särskilda insatser. Hälften baseras på slutrapporterad verksamhet två år före bidragsåret och hälften baseras på ett genomsnitt av slutrapporterad verksamhet tre och fyra år före bidragsåret.
Bidraget fördelas på verksamheter med personer med funktionsnedsättning som har haft behov av förstärkta insatser i studiecirklar, annan folkbildningsverksamhet och kulturprogram. Endast verksamhet som har inneburit merkostnader kan rapporteras och ge rätt till bidrag.
Verksamhetsbidrag
Verksamhetsbidraget beräknas på antalet studietimmar och antalet unika deltagare i studiecirkel och annan folkbildningsverksamhet samt antalet kulturprogram, och fördelas i proportion till respektive studieförbunds andel av den totala verksamheten av respektive slag.
Studiecirkelverksamheten ska utgöra minst hälften av studieförbundets samlade folkbildningsverksamhet. En deltagare kan under aktuellt år vara unik enbart en gång i studiecirkelverksamhet respektive en gång i annan folkbildningsverksamhet. Detta oavsett hur många verksamheter individen deltar i.
Verksamhetsbidrag eller studiecirkel
Hälften av bidraget baseras på antalet studietimmar och hälften baseras på unika deltagare, där korttidsutbildad unik deltagare ges värdet 2. Hälften baseras på slutrapporterad verksamhet två år före bidragsåret och hälften baseras på ett genomsnitt av slutrapporterad verksamhet tre och fyra år före bidragsåret.
Verksamhetsbidrag eller folkbildningsverksamhet
Hälften av bidraget baseras på antalet studietimmar och hälften baseras på unika deltagare, där unik deltagare ges värdet 1. Hälften baseras på slutrapporterad verksamhet två år före bidragsåret och hälften baseras på ett genomsnitt av slutrapporterad verksamhet tre och fyra år före bidragsåret.
Verksamhetsbidrag eller kulturprogram
Fördelningen sker utifrån antal kulturprogram. Hälften baseras på slutrapporterad verksamhet två år före bidragsåret och hälften baseras på ett genomsnitt av slutrapporterad verksamhet tre och fyra år före bidragsåret.
Övergångsbestämmelser
Unika deltagare. När det saknas uppgift om korttidsutbildade deltagare räknas samtliga unika deltagare med värdet 1. För de år det inte finns tillgång till uppgift om antal unika deltagare i annan folkbildningsverksamhet används antal unika deltagare i studiecirkelverksamhet.
Fördelning
Fördelningen mellan de olika studieförbunden sker i enlighet med Folkbildningsrådets regler och kan beräknas av Uppsala läns bildningsförbund. Den totalbudget som fördelas mellan de olika studieförbunden baseras på årlig budget enligt politiskt beslut.
Den lokala avdelningen förväntas:
- ha ett system för cirkelledarutbildning.
- arbeta aktivt för att erbjuda verksamhet i hela kommunen.
- arbeta aktivt för att nå nya deltagare/nya deltagargrupper.
- arbeta aktivt för att nå deltagare som är korttidsutbildade, utrikes födda eller deltagare med funktionsnedsättning.
- arbeta aktivt för att integrera jämställdhetsperspektivet i folkbildningsverksamheten.
- motverka alla former av diskriminering.
- ha en strategisk plan för arbetet med digital delaktighet.
- ha en handlingsplan för arbetet med tillgänglighet för deltagare med funktionsnedsättning.
- inför varje ny ansökningsperiod föra dialog med förvaltningen kring planering av kommande verksamhetsår.
- med utgångspunkt i det lokala studieförbundets inriktning och profil kunna bistå med stöd till civilsamhället i Enköpings kommun. Det kan handla om föreningsutveckling och andra behov som föreningslivet har för att kunna driva och utveckla sin förening och dess verksamhet.
Ansökan
Ansökan ska innehålla redovisning av genomförd verksamhet från senaste verksamhetsåret avseende studiecirklar, annan folkbildningsverksamhet och kulturprogram genomförda i Enköpings kommun. Ansökan ska åtföljas av underskrivet kommunsammandrag.
Verksamhetsberättelse, verksamhetsplan med lokalt måldokument samt fastställd plan för utvärdering, revisionsberättelse, verksamhetsberättelse för verksamheten i Enköpings kommun ska kunna presenteras vid förfrågan.
Ansökan om stöd ska vara undertecknad av för avdelningen utsedd firmatecknare
Ansökningsplan
Ansökan öppen 15 mars - 30 april, beslut och utbetalning i juni.